Liverollespil i 

Tornby Klitplantage

Yxenskovens

hemmelighed

Hvad er godt rollespil?

Det er egentlig et drønsvært spørgsmål. Man hører tit folk siger at det og det var godt rollespil, og det og det var dårligt rollespil, men ofte kan det som ny være svært at forstå præcis hvad det er man skal gøre for at “spille godt rollespil”.

Hvis vi skal give et kort svar på hvad godt rollespil er, så er det hvis man fuldstændig opfører sig som sin rolle, og overholder alle de regler, der er sat i spillet. Det lyder simpelt, men kan faktisk være ret svært – særligt kan man meget let komme til at gøre ting anderledes end den rolle man spiller måske ville have gjort.

Det er meget vigtigt at alle deltagerne spiller deres rolle i alle situationer såvidt som muligt. Det skyldes, at hvis der først er en, der ikke spiller sin rolle, så er det sværere for alle andre at spille deres roller. Og lige pludselig er der ingen der spiller deres roller. For de andre spilleres skyld er det altså vigtigt at man hele tiden spiller sin rolle. Som vi skrev i starten; det vigtigste er at alle har det sjovt – og alle er flere end dig.

Vi vil i det efterfølgende komme med nogle mere konkrete bud på hvad man skal gøre for at spille godt rollespil.

For at spille godt rollespil, er meget vigtigt man husker på at man kun ved det, som ens person ved. Den viden man opnår når spillet er i gang kaldes ingame-viden og den man opnår uden for spillet kaldes offgame-viden. Det er meget vigtigt at man holder de to ting adskilt, da det ellers ødelægger spillet.

Eksempel: Peters rolle, Hjalmar, har mistet sine skillinger og han har ikke set hvordan og hvornår. I skolen i sidste uge, hørte han at Thomas’ rolle, Arngrimm, har stjålet dem under spillet. Men dette ved Hjalmar ikke, for det var Peter der var i skole, og ikke Hjalmar, som kun eksisterer i Yxenskoven. Derfor kan Hjalmar ikke tillade sig at slå Arngrimm ned og tage sine penge tilbage i spillet, for Hjalmar ved ikke, at det er Arngrimm, der har stjålet dem. Hvis Hjalmar alligevel slår Thomas ned og tager hans penge er det dårligt rollespil.

Godt rollespil er også, når man spiller på at man er skadet. Det er måske meget sjovt at være en usårlig supermand, men hvis du nu er blevet overmandet i kamp, så er det jo ikke sjovt for de andre spillere, at du nægter at anerkende, at de har vundet. Det giver en meget federe oplevelse til de andre spiller hvis man humper når man er blevet skadet i benet, eller skriger, når man “får tæsk” (selvom det bare er bløde skumkøller man bliver slået med). Dette gælder selvfølgelig også, hvis man drikker en drik eller noget andet der gør man bliver syg. Spil på det. Det er sjovt for dig og for andre.

Det er også meget vigtigt at huske på at holde sig til sin rolle. Det kan godt være at det hele er et spil. Men bageren bliver ikke modig, bare fordi ham der spiller bageren keder sig og har mere lyst til at løbe ud i skoven og tæve monstre. Man skal huske at holde sig til sin rolle og ikke gøre noget ens person ikke vil gøre.

Vigtigst af alt kan det siges, at man skal holde sig ingame hele tiden. Hvis man lige trænger til at komme lidt ud af sin rolle så gå væk fra andre. Det mest ødelæggende for de andre er når nogen begynder at snakke om dagligdags ting. Så bliver det svært for de andre at bilve i deres roller, og så ruller lavinen. Så bliv i rollen, for din egen og andre skyld.

Dårligt rollespil

Dårligt rollespil er groft sagt det modsatte af godt rollespil. Så hvis man holder op med at spille rollen, ødelægger spillet (og underholdningen) for andre og ikke reagerer på de ting der sker i spillet.

Kort sagt

Opfør dig som din rolle ville gøre, overhold reglerne og glem ting der ikke findes i spillet – så gør du det til en god oplevelse for dig selv og andre. Og det drejer sig jo som sagt om at alle skal have det sjovt.

  Yxenskoven

Foreningen Yxengaard | Game Master: Claus Gajhede | Tlf. 22 93 74 39 | E-mail: arrangoer@yxenskoven.dk | Web: www.yxenskoven.dk

© 2016 All Rights Reserved